Az elnök vezényli a zászlófelvonást a Merdeka palotában

2013. 28. | Forrás: The Jakarta Post

Indonézek milliói, beleértve a külföldön élő indonézeket is, számtalan fesztivál és hagyományos esemény keretében ünnepelték a nemzet függetlenségének 68. évfordulóját

 

A főeseményre Jakartában a Merdeka palotában került sor, ahol Susilo Bambang Yudhoyono elnök vezette le a zászlófelvonási ceremóniát. “Ezer láb magasból gratulálunk az országnak függetlensége kikiáltásának 68. évfordulóján. Legyen mindig dicsőséges Indonézia”, hangzott a palota kihangosítóiból. Másodpercekkel később az Indonéz Légierő 14 harcigépe, melyből nyolc Sukhoi Su-27, Su-30 és hat F-16-os  Falcon típusú gép volt, dupla V formációban  repült át a palota felett.

A többezer lelkes vendég, beleértve a többszáz magasrangú vendéget, korábbi külföldi államfőt és követeket hatalmas tapssal jutalmazta az átrepülést.

Az Elnök és Ani Yudhoyono First Lady, Boediono alelnök és felesége Herawati asszony ültek az első sorban, mögöttük a kormány tagjai és az állami szervek vezetői. Try Sutrisno, Hamzah Haz és Jusuf Kalla korábbi alelnökök is jelen voltak a nemzeti ünnepi rendezvényen.

Tavaly Észak-Szumátra stílusát, ebben az évben Kelet-Kalimantán jellegzetességeit tükrözte a palota.

A vendégeket jávai és szundanéz tánc és élő zene köszöntötte.

A balinéz Batik Jamplang táncot a közép-jávai Pekalonganból adták elő, Bali szigetéről pedig az Adi Merdangga hagyományos menetelő együttes bűvölte el a közönséget.

A Gita Bahana Nusantara zenekar egy olyan dalt énekelt, melyet maga Yudhoyono elnök szerzett Bangga Jadi Anak Indonesia, azaz Büszkeség indonéz gyereknek lenni címmel.

A délutáni program során a neves énekes Rio Febrian előadott az elnök más dalaiból: Untuk Bumi Kita avagy a Földünkért és a Kawan, azaz a Barát címmel.

Ebben az évben a zászlófelvonó csapatot Indonézia 33 tartományának 66 diákja alkotta. Adelana Tesalonika volt az a szerencsés kiválasztott Dél-Sulawesi székhelyéről, Kendariból,  aki vihette a nemzeti lobogót.

A szertartást követően az elnök és a felesége fogadást adott, ahol az Indonéz Veterán Légió számos tagja is megjelent.

Az elnök házigazdája volt egy másik fogadásnak is, melyen miniszterek, magasrangú hivatalnokok, nagykövetek vettek részt az este folyamán.

Világszerte az indonéz nagykövetségeken ünnepségeket rendeztek a nemzeti ünnep alkalmából. Moszkvában például 400 indonéz állampolgár vett részt a zászlófelvonáson, melyet “Indonéz fesztivál” követett az orosz fővárosban.