A kretek-exportőrök számítanak az államközi lobbira

2012. április 17. | Forrás: Kontan

Bár a Kereskedelmi Világszervezet, a WTO már melléjük állt, az indonéz különlegesség, a szegfűszeges kretek-cigaretta exportőrjeinek továbbra is nagy szüksége van az államközi lobbira, hogy az amerikai piacon megmaradhassanak.

Az Indonéz Cigarettagyártók Szövetségének szóvivője, Hasan Aoni Aziz elmondta, hogy a végső döntés a kétoldalú tárgyalások kimenetelén múlik. „ A tárgyalásoknak a következő fél évben meg kell, hogy történjenek.”

Szerinte a tárgyalásoknak három kimenetele lehetséges: az Egyesült Államok dönthet úgy, hogy a WTO ajánlását követve eláll a kretek importjának tilalmától. Lehetséges azonban, hogy azt figyelmen kívül hagyva kitart a szigor mellett. A harmadik lehetőség, hogy a tilalom fenntartása mellett Indonéziát az USA valamilyen módon kárpótolni fogja.

Hasan reméli, hogy a kormány a végsőkig harcolni fog az első lehetőségért. A szóvivő felhívta a figyelmünket, hogy amennyiben nem következik be enyhülés tárgyalópartnerük álláspontjában, az láncreakciót indíthat be, más országokat is a kretek tilalmára ösztönözvén. A tárgyalások ennek fényében még nagyobb jelentőséggel bírnak.

Elmondása szerint a kretekgyártók veszteségei már így is jelentősek. 2010-óta, mióta a tilalmat bevezették, 200 millió dollárnyi áru exportjától estek el. Továbbá le kellett mondaniuk a Latin-Amerikába tervezett terjeszkedésről is. Még ha vissza is térhetnek az amerikai piacra, akkor is jelentős költséget fog jelenteni az eladói hálózat újraépítésének finanszírozása.

Indonézia, mint a világ legnagyobb kretek-exportőre, évente 500 millió amerikai dollárnyi kretek-cigarettát exportál. Mindennek 20 % át teszi ki az Amerikába irányuló export.

A BPS Indonéz Központi Statisztikai Intézet adatai szerint a teljes indonéz dohányipari export tavalyi mérlege elérte a 710 millió dollárt, ami 5,7 %-os emelkedést jelent az előző évhez képest. Bár az exportérték növekedett, az exportált áruk mennyiségi adatai 15 %-os csökkenést mutatnak, az előző évi 117 tonnához képest mindössze 100 tonnát.

Az exportkorlátozás miatti nehézségeket mostanáig az állam figyelmen kívül hagyta. Az államközi tárgyalások napirendre kerülése miatt a kretek gyártók örülhetnek, de hogy mit várhatnak azoktól pontosan, egyelőre nehéz felmérni. Budi Darmawan, az egyik legnagyobb gyártó, a Djarum szóvivőjének nyilatkozata szerint: „A tárgyalások igen korai stádiumban vannak, egyelőre nem szeretnénk kommentálni az ügyet.”

A közép-jávai Kudusból származó cég gyártósorairól napi 130 millió szál cigaretta gördül le, összesen 15-féle variációban. A cég termékei közé tartozik a: Djarum Coklat, a Djarum Super, a Djarum Black, a Djarum Black Menthol, és a Djarum Black Cappucino.

A Djarum igazgatója, Handojo hozzátette, hogy ezévben számítanak az eladások növekedésére, de mint mondta: “A dohányiparban az 5 %-os növekedés már igen jónak számít”.

 Muhammad Yazid, Handoyo, KONTAN, 2012.IV.9.

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu