Az indonéz robotok nyolc nemzetközi díjat söpörtek be

2012. április 16. | Forrás: KOMPAS

A három indonéz egyetemről (Institut Teknologi Bandung, Institut Teknologi Telkom és Universitas Komputer Indonesia) válogatott csapat egyértelműen a legsikeresebb volt az összes résztvevő közül az évente megrendezett Trinity College-beli Trinity College Fire-Fighting Home Robot Contest-en.

A  Connecticut állambeli Hartfordban az indonézek összesen nyolc díjban részesültek. Egész pontosan; az IT Telkom csapata az első, a második és a harmadik díjat is megkapta a kerekes tűzoltó-robotok versenyén. Az IT Telkom és az IT Bandung közös csapata szintén besöpörte az első három díjat a lábon közlekedő tűzoltó-robotok versenyén. Az Universitas Komputer Indonesia lett az első a pincér-robot verseny könnyített kategóriájában, míg a haladó szinten az első és a második díj is az övék lett.

A megmérettetésben ez évben 130 csapat vett részt a világ minden tájáról. A résztvevő országok között szerepel Portugália, Izrael, Kína és természetesen a házigazda Amerikai Egyesült Államok. Az Indonéz Oktatási és Kulturális Minisztérium munkatársa, Sukemi elmondása szerint “A versenyt már 19 éve minden évben megrendezik. Napjainkra a kategóriája legfontosabb eseménye lett. Világszerte ez jelenti az intelligens robotokat fejlesztő iskolák, egyetemek számára a legfontosabb megmérettetést.”

 A Trinity College robotversenye sztenderddé vált abban a tekintetben is, hogy a kisebb, regionális versenyek számára is mintául szolgál. Indonézia elsőszámú robotversenye is a Trinity College versenyszisztémáját követi, ezzel is segítve a továbbjutók későbbi sikerességét. Az idei egyesült államokbeli viadal indonéz résztvevői ezen verseny alapján kerültek a nemzeti csapatba.

 A tűzoltó kategória versenye a következőképpen néz ki: a robotokat egy való életbeli szoba alapján modellezett labirintusba helyezik, ahol aztán annak egy pontján tüzet gyújtanak. A robotok feladata, hogy a tüzet önállóan lokalizálják, a tüzet kioltsák, majd térjenek vissza arra a pontra, ahonnan elindultak.

 A pincér-robot kategóriában ezzel szemben a feladat az, hogy idős vagy mozgásukban korlátozott személyek életét könnyítsék meg (szimulálva). A robotoknak egy hűtő-makettből kell ételt kivennük, majd azt az "uruknak” felszolgálni. A kategóriában rendszerint kezdő és haladó szinten is indulhatnak a versenyzők.

 Ester Lince Napitupulu & Nasru Alam Aziz, KOMPAS, 2 April 2012

 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu