Növekszik, a vallási előírásoknak megfelelő halal élelmiszer kivitele

2012. január 18. | Forrás: Embassy of the Republic of Indonesia

Növekvő tendenciát mutat az Indonéziában gyártott halal élelmiszerek kivitele több muszlim és nem-muszlim országba: Japánba, Kínába és Szingapurba.

halal – az iszlám vallás követői számára feldolgozott és elkészített speciális élelmiszer

A Kereskedelmi Minisztérium adatai szerint 25%-al nőtt az indonéz kivitel Japánba és 23%-al Kínába és Szingapurba.

„A halal élelmiszer fogyasztása nem csupán a valláshoz köthető, hanem a gazdasághoz is. Miért? A halal élelmiszerek biztonságosak és egészségügyi garanciájuk is van minden fogyasztó számára”, mondta Krisnamukti a halal termékekkel foglalkozó nemzetközi rendezvényen Jakartában.

Elmondta még, hogy az indonéz halal élelmiszerek hatalmas piacot jelentenek annak a másfél milliárd embernek a napi élelmezésében, akik ilyen ételt fogyasztanak. Egyre emelkedő számuk növekvő vásárlóerőt erőt jelent időről időre.

Krisnamukti még kiegészítette, hogy a halal bizonyítvánnyal az ételeken túl kozmetikumokat és gyógyszeripari termékeket is minősítenek.

„A halal jelzés garancia a biztonságra és az egészségre, mely mind a muszlim és nem-muszlim fogyasztókat vonzani fogja”, folytatta Krisnamukti.

Figyelmeztetett arra, hogy a halal élelmiszerek tömegtermeléséhez szükséges technológiát fejleszteni kell.

„A halal termékekre vonatkozó technológia egyre magasabb és nehezebb követelményeket támaszt”, tette hozzá. Példaként hozta fel a szarvasmarha termék iránt megnövekedett indonéz keresletet, mely az emberek megváltozott életstílusára és emelkedő jövedelmére vezethető vissza.

„Néha a marhának csak bizonyos részét, például csak a bordáját kell importálnunk, mégis az egész állatra vonatkozó halal bizonyítványra van szükségünk”, fejtette ki Krisnamukti. Szerinte Indonézia a Föld legnagyobb muszlim országaként a halal-t kereskedelme paramétereként kell használnia, „mert biztosnak kell lennünk abban, hogy termékeink nem csupán a muszlimoknak, hanem a társadalom egészének jók. A halal termékek forgalmazása a muszlim világon túl is lehetőséget ad”.
 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu