A DELTA-csúcs a „Jakartai Delta Üzenettel” zárult

2011. november 30. | Forrás: Embassy of the Republic of Indonesia

A 3-napos Delta-csúcs ” Jakartai Delta Üzenettel” zárult, amely a világ delta régióinak megőrzését hangsúlyozza.

28 ország tudósait és 15 ország delegációját képviselve Jan Sopahelawukan a szervező bizottság elnöke összegezte a találkozón elért eredményeket a sajtókonferencián megjelenteknek.

„Úgy tűnt, mintha abban a rendkívüli indíttatásban lett volna részünk, hogy azonosuljunk a delta régiók megőrzésének ügyével. Emlékeztettek minket arra, hogy a delta régiók hozzájárulhatnak az emberi civilizáció folytonosságához és életadó hatásuk van a világ teljes ökorendszerének megújulásához”, fejtette ki Jan Sopahelawukan.

Elmondta továbbá, hogy a csúcson tudósok, akadémikusok, gyakorlati szakértők, olyan nemzetközi intézmények, mint a Világbank, az Ázsiai Fejlesztési Bank, az ENSZ ügynökségek és a Delta Városokat Összekötő Csoport vettek részt, akik szívügyüknek érzik a delták, a környezet és a klímaváltozás gondjait.

A 2011-es Delta-találkozón 18 olyan témakört érintettek, melyek felhívják az urbanizált és a lakosságtól távol eső deltákban megjelenő gondokat.
Az elkövetkező 20 esztendőben a Föld lakosságának 60%-a a delta régiók lakosa lesz, mivel a vízgyűjtő területek fokozottabban lesznek heves áradásoknak és viharoknak kitéve.

A torkolatvidék megőrzése átfogó, párhumazos és folyamatos erőfeszítést igényel, melyekbe a helyi önkormányzatokat is be kell vonni, hiszen a költségvetésből a területre eső rész szétosztásában, a források okozta nézeteltérések rendezésében és a klímaváltozásból fakadó helyi gondok kezelésében feladatuk van.

A fenntartható fejlődés érdekében a környezet védelme technológia támogatásra szorul és a megavárosok tervezése is körültekintő tervezést igényel.

A felelősség megosztása és a hosszútávú elhivatottság kulcsszereplői a torkolatvidékek rendezésének, melyhez a tudás és tapasztalat megosztása is fontos feltétel.

A cselekvéshez közös politikai szándék és átfogó pénzügyi mechanizmusok is szükségesek, melyben minden országos és helyi szereplő felelőséggel vesz részt.

A 2011-es Delta-csúcs eredményeit az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete is tárgyalja Durbanban 2011 decemberében, továbbá az ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferenciáján, melyet Föld-csúcs Rio+-nak neveznek 2010 júniusában Rio de Janeiróban.

Indonézia pedig házigazdája lesz a 2013-ban delta ügyekben megtartandó magasszintű találkozónak.
 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu