Észak-Szumátra

2011. február 17.

A régió lakosai öt főbb népcsoportra (illetve nyelvet beszélőkre) oszthatók: a tengerparti malájok, akik a Malakka-szoros mentén élnek; a batakok, altörzseik a Toba-tó és a Samosir -sziget környékén laknak: a karo, a toba, a dairi, a simalungun, a déli Tapanuli angkola és mandailing törzsek, illetve a tartomány nyugati partjainál a Nias-szigetiek. Mindezen népcsoportoknak eltérő a nyelve, hitélete, művészete, szokásai, mindennapi kultúrája. Több más csoport is él még Medánban és Észak -Szumátra más városaiban, a legnagyobb ezek közül a kínai és az indiai.

Idegenforgalmi hivatal:
Jl. Jend. A.Yani no.107. Medan, 20111
Telefon: 62-61) -4538101, -4520559, -4524908
Fax: (62-61)-4528436
http://sumutprov.go.id

Odajutás:

A Trans Sumatra menetrend szerinti buszjárataival, a buszállomás a Sisingamangaraja utcánál (jalan, e.:dzsalan, röv.:Jl.) található, Medanban.
Rendszeresen érkeznek és indulnak repülőjáratok Szingapúrból, Kuala Lumpúrból, Penangból, Amszterdamból, Bécsből és Dzsakartából a Polonia repülőtérre, Medánba. A malajziai Penang városához a Belawan tengeri kikötő kapcsolja. A PELNI helyközi légitársaság elérhetősége: PELNI Lines, Jl. Krakatau 17A, telefon (061)-6622526. Vasútállomás: PERUMKA, Jl. Stasiun 1, Medan, telefon: (061)-514114.

Események:

A Toba-tavi fesztivál egy hétig tart a víz mellett, hagyományos sporteseményeket, csónakversenyt, kulturális rendezvényeket, lóversenyt, vízi sportokat és kézműves vásárokat rendeznek.

Érdekes helyek:

A krokodil-farm Asam Kubangban, a város szívétől 10 kilométerre, kétezer (!), különféle méretű és fajtájú krokodillal. Délelőtt 9 órától délután ötig van nyitva.

Tangkahan növénytakarója és topográfiája másutt nemigen található csodálatos sportturizmus helynek. A Batabong Serangan és a Buluh folyók, éppen ebben a zónában találkoznak, tipikus esőerdőktől övezett folyamok, változatos növényzettel, színes sziklákkal és a parkban szumátrai elefántokkal. A tiszta kékeszöld folyóvizek és a panoráma misztikus atmoszférát teremt. Repüljön Medánba, Észak-Szumátra fővárosába, majd menjen autóval vagy helyi tömegközlekedési eszközzel a medáni Pinang Baris buszállomásról Tangkahanba, ami háromórányira van. A legjobb időszak a látogatásra június és október között.

Brastagi, a Karo hegyvidék csodás turista-városa, 70 kilométerre Medantól, útban a Toba-tó felé. Híres virágairól, zöldségeiről és gyümölcseiről, s ezek közül is kiemelkedik a ’Marquisa’ passion fruit (golgotavirág gyümölcse). A helyi piacokon nyüzsögnek az emberek, a Karo-vidék tradicionális mindennapjait éli. A nappalok is rendkívül kellemesek itt, az éjszakák is hűvösek. A Gundaling-hegyekről tiszta kilátás esik a Sibayak- és a Sinabung-vulkánra, s van itt egy gyarmati stílusban épült szép hotel is, golfpályával.

A Toba-tó és Parapat: Délkelet-Ázsiában ez a legnagyobb tó, felszíne megközelítőleg 1145 négyzetkilométer, s a világon ez az egyik legmélyebb is (450 méter). Parapat városa, a fő üdülőhely (resort) a tó partján fekszik. Az itteni toba-batakok és a simalungun-batakok boldog, nyugodt emberek, élénk és érzelmes dalaikról közismertek. Parapatban van lehetőség úszni, vízisíelni, motorcsónakkal, kenuval járni a tavat, horgászni és golfozni is. A klíma hűvös és száraz, ideális a nyugodt kikapcsolódáshoz. Bőven találhatók itt hotelek, bungalók, villák és vendégházak. Parapat 176 kilométerre fekszik Medántól, négy óra alatt érhető el busszal.

Jangga falu Parapattól 24 kilométerre van, a Simanuk-manuk hegység lábánál. Híres arról, hogy itt szövik a gyönyörű ’ulos’ szövetet. Érdekes látnivalói: a King Tambun és King Manurung emlékmű és a hagyományos házak sora.

Lingga egy régi karo batak falu, 15 kilométerre Brastagitól, ősi formájában őrződött meg máig, és ma is lakott.

A Samosir-sziget a Toba-tó közepén fekszik, Parapatból rendszeres kompjárattal érhető el. Ez az ősi hona a vad Toba-batakoknak, a szigeten sok kősír és több, tradícióját máig őrző falu látogatható. Igen nevezetes települések: Tomok, Tuk-tuk, Siallagan és Ambarita. Az idejutást általában a hoteljeiken keresztül szervezik a turisták, vagy motorbiciklit bérelnek az egynapi kalandos útra a szigeten. Könnyen szerezhető különféle stílusú és szintű szállás-étkezés.

A Sipiso-piso vízesés a Toba-tó északi oldalán, Kabanjahétől 24 kilométerre látható: a 120 méter magas vízesés az ajándéktárgy- és kifőzde bódék melletti kilátóból nyújtja a legszebb látványt.

Bukit Lawang mintegy háromórás autóútra esik Medántól. Fő attrakciója az orángután-rehabilitációs központ. A Bahorok-folyón és meredek, dzsungelborította hegyeken átkelve a Leuser-hegyi Nemzeti Park (Mount Leuser NP) déli oldalán található.


Medáni utazás

1 nap: Medan - Brastagi (E/V)
A medáni Polonia repülőtérre érkezés után képviselőnk az ebédhez viszi a turistákat. Ezután indulás Brastagiba, frissítő hegyi pihenőhely, hátterében a Sibanyak hegységgel. Útközben betérünk egy karo-batak faluba, Peceranba. Éjszaka Brastagiban.
Második nap: Brastagi - Parapat - Samosir sziget (R/E/V)
Indulás Parapatba, útközben a Sipiso-piso vízesés megtekintése, az ősi királyi Simalungun- palota Parapatban, majd hajóval átkelés a Samosir szigetre.
Harmadik nap: Samosir szigete - Parapat (R/E/V)
Komppal a Samosir-szigetre, Tomok faluba, ahol megtekintjük Raja (rádzsa=király) Sidabutar ősi sírját, hagyományos toba-batak házakat, majd át Ambaritába, megnézni Raja Siallagan régi királyi udvarát. Délután visszatérés Parapatba, este szabad idő.
Negyedik nap: Parapat - Panyabungan (R/E/V)
Indulás Panyabunganba a vidéken és több, tradicionális életet élő falun keresztül. Útközben megállunk Balige városában, hogy megnézzük a gazdagon díszített házakat, a Siria-ria hőforrást, a Gur-gur hegyi kilátót és Sibolga városát. Később továbbmegyünk Panyabunganba, és az ottani hotelben éjszakázunk.
Ötödik nap: Panyabungan- Bukittinggi (R/E/V)
Négy keréken Bukittinggibe, az utazás közben Szumátra szigetének legszebb tájai láthatóak. Megállunk Bonjol faluban, az Egyenlítő 0. vonalát jelző alappontnál. Érkezés, majd éjszakázás Bukittinggiben.
Hatodik nap: Bukittinggi (R/E/V)
Egész nap városnézés: Bukittinggi nevezetességei, a régi Big Ben, a helyi piac, a tipikus házban berendezett múzeum, a finom ezüstmunkáiról híres Kota Gadang meglátogatása, majd az Embun Pagi kilátó, panoráma a Maninjau-tóra és a Nagy Völgy vidékére.
Hetedik nap: Bukittinggi – Padang (R/E/V)
Auutóval Padangba tartunk, Nyugat-Szumátra fővárosába, Pagaruyungon át, ahol megnézzük a királynő palotáját, útközben az Anai-völgy szépségét és az Anai-völgyi Park sűrű növényzetét is megcsodálhatjuk. Érkezés Padangba, éjszaka a hotelben.
Nyolcadik nap Padang /R/
Szabad időtöltés, utazás a reptérre a következő úticél felé.

Bayu Buana Travel
www.bayubuanatravel.com

 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu