Dzsakarta - Indonézia fővárosa

2011. február 17. | Forrás: indonesia-tourism

Indonézia „főbejárata”. A metropolisz a modern nyugati építészet és a tradicionális indonéziai kultúra ellentéte. A gyors fejlődés, ahogyan metropolisszá vált, tükrözi az egész nép gazdasági, politikai, társadalmi és ipari előrehaladását. Az utóbbi években Dzsakarta luxushotelekkel, találkozóhelyekkel, világszínvonalú golfpályákkal, elegáns éttermekkel, izgalmas éjszakai élettel és bevásárló-központokkal bővítette látogatóknak szóló eszköztárát. Ezeket csomagolta a turistákat vonzó történelmi örökség, a dzsakartai öböl tengeri szórakozóhelyei és a parti üdülőkomplexumok kínálata mellé.

Idegenforgalmi hivatal:

Jl. K. H. Abdul Rahman No 2, Kuningan Barat
Telefon: (021) 5209689,5209571, 52052155, 5209677
Fax: (021) 5229136, 5263923
Weboldal : http://www.jakarta-tourism.go.id

Odajutás:

A legtöbb repülőjárat az egész szigetországból és külföldről a Soekarno-Hatta Nemzetközi Repülőtérre érkezik, bár vannak járatok Bandungból és Lampungból is, melyek viszont a Halim Perdana Kusuma repteret használják. Szumátrával és Jáva más részeivel rengeteg buszjárat köti össze. A fővárosnak négy buszállomása van: nyugatról a Kalideres, míg a Bogorból, Bandungból és Tasikmalayából érkezőket elsősorban a Kampung Rambutan fogadja. A Lebak Bulus buszállomás a legtöbb luxus (elsősosztályú) járat otthona, főképp a Yogyakarta-, Surabaya- és Bali-viszonylatokban. A turistabuszoknak Cirebon, Közép- és Kelet-Jáva, Szumátra és Bali felől a Pulo Gadung buszállomás a fogadója. Háztól házig rendelhető minibuszok bárhol elérhetőek Jáván és Szumátrán.

Események:

Az Indonéziai Nemzetközi Utazási Vásár éves kiállítás, amelyen az ország turista célpontjai bemutatkozhatnak.
A Nemzetközi Sárkány Fesztiválon minden júliusban a fő programpontok: kreatív sárkányverseny, műrepülő sárkányok, fotókiállítás és hagyományos papírsárkány-kiállítás.
A Dzsakartai Nemzetközi Jávai Dzsesszfesztivált szintén évente rendezik, az országból és a nagyvilágból meghívott több mint ezer dzsessz-zenésszel.
Minden hónapban tartanak helyi művészek zenei és drámai előadásokat a Gedung Kesenian Jakartában (= az Operaházban) és a Taman Ismail Marzuki-ban (= az I. Marzuki Kertben)

Érdekes helyek

Sunda Kelapa
Kora reggel a legalkalmasabb, hogy megtekintsük a nyüzsgő halpiacot, a ’pasar ikan-t’. A nagyváros távolabb eső északi sarkán, a Ciliwung folyó mellett alakították ki. Ebből a régióból bontakozott ki a holland uralom Dzsakarta és Indonézia többi része fölött. A Kasteel Batavia, a holland Kelet-Indiai Társaság régi erődje és kereskedelmi ügynöksége még most is látható. A dél-sulawesi bugis nép épp itt, Sunda Kelapában horgonyzó, magas árbocú szkúnerei a legszebb látvány, amit Dzsakarta csak ajánlani tud.

A Museum Gajah (Nemzeti Múeum) a Merdeka tér bal oldalán található. Egészen régről, a Han-, Tan- és Ming-dinasztiák korából származó bőséges műtárgy- és leletanyag segítségével mutatja be Indonéziát, történelmi, történelem-előtti, régészeti és néprajzi szempontból.

A Taman Mini Indonesia Indah (Indonéz miniatúra-park). Kultúrpark, mely megkísérli állandó kiállításokkal szemléltetni a 30 tartomány helyi építészetét, az ott élő népek kultúráját és hagyományait. A pavilonokban rendszeresen, minden vasárnap reggel más-más tartomány képviselői adják elő drámajátékaikat és táncaikat.

A Ragunan Állatkert. A város déli részén található, olyan ’bennszülött’ állatok, mint a komodói sárkánygyík, a tapír, a jávai tigris, a vad ökör és sok, nagyon élénk színű madár bujazöld trópusi beállításban kapott itt elegendő teret a bemutatásra. Naponta, reggel 8.00 és délután 6.00 között nyitva.

Pasar Burung (madárpiac), a Pramuka utcán található. Megkapó a színpompás trópusi madarak spontán, csodálatos elrendeződése. Köztük van a jávai emberek büszkesége, a páratlan énekesmadár, a perkutut (= gerlice). Naponta reggel 9.00-től nyitva.

Pulau Seribu (ezersziget). Dzsakartától északra több mint 140 sziget található a Jávai-tengerben, s ezek menedéket kínálnak a városi élet lármájától. A tengert kókuszpálmával szegett aranypartok veszik körül, és a környező vizek meg igazi paradicsom a pipás- és könnyűbúvároknak (snorkel, scuba diving). A szigeteket a Tanjung Priok vagy a Pasar Ikan (Sunda Kelapa) kikötőkből komppal, vagy bérelt hajóval lehet elérni. Bungalók, éttermek, búvár- és vitorlázó felszerelések és turista-létesítmények mindenütt rendelkezésre állnak.

A Tengeri Múzeum. A holland Kelet-Indiai Társaság jávai, első kereskedelmi ügynökségének két eredeti raktárháza ma a Tengeri Múzeumnak otthona. Kiállították többek között az indonéziai szigetekről származó hajók, csónakok nagy modelljeit is. A közelben még áll a kikötőparancsnok tornya. A múzeum 8.00 és délután 2.00 óra között tart nyitva kedden, szerdán, csütörtökön és vasárnap, pénteken viszont 11 órakor, szombaton pedig délután 1-kor zár. Hétfőn soha nincs nyitva.

A Jakarta Hilton Kongresszusi Központ egyszerre 3 konferenciát és 3 nagyrendezvényt tud befogadni 6120 négyzetméterén. A nagyteremben 3300 ülőhely van, emellett óriási videófal, a legfejlettebb technikájú fény- és hangberendezések, VIP –társalgók, ruhatárak, tolmácsfülkék, és több, egyenként 220 személyes, többfunkciós ülésterem – ennyire felszerelt az épület. Kávészünetekben vagy koktél-partikon a nagy hall mintegy 3500 főt tud befogadni, az autóparkolóban pedig tízezer gépkocsinak van hely.

Bevásárló-paradicsom. A Sarinah-ban érdemes jó minőségű batik-anyagokra vadászni, a Surabaya utcán pedig a szokásostól eltérő árucikkeket is találhatunk. A Mangga Dua („két mangó”) és az International Trade Center (nemzetközi kereskedelmi központ) több mint tízezer kioszkja és üzlete árusít mindent: divatárut, ajándékot, divatkellékeket, háztartási készülékeket stb., s mindezt viszonylag alacsony árakon.

A Textil-múzeum. Érdekes hely, ahol többfajta indonéziai textilt is bemutatnak, és meg lehet azt is tanulni, hogyan készítsünk batikot.

A Fatahillah Múzeum. A Dzsakartai Történeti Múzeum a régi Batávia szívében, a Taman Fatahillah téren, egy csodálatosan helyreállított XVIII. századi holland városháza, vagyis Stadhuis épületében található.

A Wayang Múzeum. A Taman Fatahillah nyugati oldalán áll, az Óvárosban. Itt látható az indonéziai wayang-bábok legszebb kiállítása. Az ország minden területéről, de máshonnan Délkelet-Ázsiából is gyűjtöttek bábokat. A kiállított fa-, illetve bőrbábok a hagyományos színházi előadás e különleges formájának legjobb kézműves hagyományait érzékeltetik. A múzeumban (rövidített előadásban) rendszeresen tartanak wayang kulit előadásokat is.

A Nemzeti Emlékmű (a Monas) 137 méter magas, márványlapokból álló obeliszk, melynek a tetején 35 kg arannyal borított ’lángok lobognak’. Az emberek elhatározását szimbolizálja a szabadság elnyerésére. Az elnöki palota előtt áll, a nagyközönség előtt is nyitva. A látogatókat lift emeli a magasba, ahonnan ’madárszem-optikával’ látszik a város, le a tengerig.

A dzsakartai öböl-város, Ancol a város legnagyobb és legnépszerűbb pihenőparkja. Messzeható vonzereje köszönhető a tengernek, a Tenger Világa friss-vízi akváriumnak, az úszómedencénknek, a mesterséges horgász- és csónakázótavaknak, a bowling-pályáknak, és a válogatott éjszakai szórakozóhelyeknek, éttermeknek, masszázs-szalonoknak. A negyedben van yachtkikötő (marina), Dufan Dunia Fantasi (fantáziavilág), golfpálya, hotelek, négydimenziós színház. A Pasar Seni, vagyis művészeti piac az indonéz kézművesség válogatott gyűjteményét, festményeket, emléktárgyakat kínál eladásra. Szabadtéri színházában a helyi művészek élő előadásai futnak. Naponta délután 2-től este 9-ig van nyitva, vasárnap és ünnepnapokon 10-től este 9-ig.

Dzsakarta túracsomag

Nemzeti Múzeum
1882-ben építették, a legjobb ilyen létesítmény lett Indonéziában, s híre szerint az egyik legérdekesebb Délkelet-Ázsiában is. Hatalmas gyűjteménye van szép műtárgyakból: a különböző etnikai csoportoktól származó öltözékek, zeneszerszámok, házmodellek, számos szép bronztárgy a jávai hindu korszakból, és ugyanúgy sok érdekes kő, amiket Közép-jávai, illetve más templomokból mentettek meg. (Hétfőn és munkaszüneti napokon zárva, helyette akkor tekintsék meg a Nemzeti Emlékművet.)
Glodok
A dzsakartai Chinatown (kínai városnegyed) központja. Manapság bankok, utcai árusok, kereskedelmi és szórakoztató központok sora látható itt. Látogassák meg a Petak Sembilan kínai templomot (1650 körül épült), a batáviai kínaiak egyik legrégebbi vallási központját.
A Kota Intan felvonóhíd
AKali Besar északi végén áll egy kis XVII. századi holland felvonóhíd, az utolsó a városban, a neve Kota Intan felvonóhíd.
Sunda Kelapa kikötő
Az ötszáz éves kikötői negyed létfontosságú piaci kapcsolatot jelentett a nagyvilág felé a XV. századi Pajajaran királyságának. Azóta a kikötő volt portugáloké és hollandoké is. A gyönyörű és élénk színekre festett makassari szkúnerek, a phinisik, errefelé láthatóan még mindig fontos eszközei az áruszállításnak a külső szigetekről és szigetekre;ez az egyik legszebb látvány Dzsakartában.
A Fatahillah Múzeum
A XVI. században épült - a múzeum ugyanis a régi batáviai városháza épületében működik, így valószínűleg az egyik legbiztosabb emlékeztetője a holland uralomnak, ami csak fellelhető Indonéziában. Ez a múzeum szolgáltatja a történelmi hátteret Dzsakarta megismeréséhez, térképek és antikvitások kiállításával, köztük bútorok és porcelánok. (Hétfőn és a munkaszüneti napokon zárva, ha ekkor érkeznek, látogassák meg helyette az antik- és bolhapiacot a Jalan Surabayán.)
 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu