Az ASEAN felszólítja a Nyugatot, hogy enyhítse Burma büntetését

2011. február 07. | Forrás: Jakarta Globe

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) vasárnap a nemzetközi közösséghez fordult, kérve, hogy az függessze fel a Burmára kivetett szankciókat és embargót annak a “nyilvánvaló fejlődésnek” a fényében, melyet Burma a demokratikus rendszer létrehozására tesz.

Fénykép: A burmai Aung San Suu Kyi többéves házi őrizetből került ki tavaly. Az ASEAN külügyminiszterei kifejtették, hogy szabadulása jele annak a “nyilvánvaló fejlődésnek”, mely Burma demokratizálódásának irányába vezet. (Reuters fotó).

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) vasárnap a nemzetközi közösséghez fordult, kérve, hogy az függessze fel a Burmára kivetett szankciókat és embargót annak a “nyilvánvaló fejlődésnek” a fényében, melyet Burma a demokratikus rendszer létrehozására tesz.

Az indonéz elnökség alatti első külügyminiszteri találkozón Marty Natalegawa indonéz külügyi-tárcavezető kifejtette, hogy “az ASEAN kulcsfontosságúnak tartja, hogy a szankciókat felfüggesszék vagy legalább könnyítsék”. Az Amerikai Egyesült Államok és más nyugati nemzetek azért vetettek ki politikai és gazdasági szankciókat Burmára, hogy megbüntessék a huntát gyenge emberi jogi teljesítménye és a demokrácia iránti lassú elmozdulása miatt. Az indonéz külügyminiszter azonban elmondta, hogy Aung San Suu Kyi ellenzéki vezető szabadon bocsátása és a 2010-es választások a “biztos jelei “ annak, hogy az ország egy demokratikusabb rendszer kiépítésére törekszik.

A novemberi választást, mely 20 év óta az első, a katonai hátterű, az Unió a Szolidaritásért és Fejlődésért Párt nyerte, melyet terhelt a választási csalás vélelmezése. Indonéziát beleértve számos nemzet színleltnek ítélte meg a választást. Amint előre megjósolták, Suu Kyu-t csak 1 héttel a választást követően engedték el, ezzel téve lehetetlenné indulását.

Burma fő, etnikai alapú politikai pártjai szintén a gazdasági szankciók eltörlésére szólítottak fel, ahogy az ország új, először ülésező parlamentje is. Kifejtették, hogy a szankciók “a térség fontos területein okoznak számos nehézséget, a beruházások és a modern technológiák hiányoznak az etnikai régiók fejlesztéséhez”.

Eközben az indonéz külügyminiszter elmondta, hogy az ASEAN közvetíteni kíván a burmai hunta és ellenzéke között. Surin Pitsuwan az ASEAN főtitkára szerint más államok vezetői szeretnének Burma felé nyitni, különösen az ellenzéki pártok felé. “Támogatjuk a politikai konszolidáció fejlődését az országon belül. Hiszem, hogy minden pártnak egyenlő jogot kell adni a találkozásra, meghallgatásra és bátorításra.”

Burma külügyminisztere U Nyan Win kifejtette, hogy országa örömmel vette az ASEAN döntését a Burma elleni politikai nyomás csökkentésére tett erőfeszítése ügyében, azonban nem mondott semmit a Szervezet azon tervével kapcsolatosan, mely az ellenzéki vezetőkkel folytatandó tárgyalások közvetítéséről szól.

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu