Két új indonéz alkotás az UNESCO Világemlékezet listáján

2013. július 09. | Forrás: The Jakarta Post

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete felvette az indonéz szabadságharcos, Diponegoro emlékiratait és a Nāgarakrĕtāgama ójávai költeményt a Világemlékezet listájára.

A két nagy történeti értékű kézirat 52 másik dokumentummal együtt került fel a listára.A Babad Diponegoro-val és a Nāgarakrĕtāgama -val már négy indonéz vonatkozású bejegyzés szerepel az eddig bejegyzett 299 emlék között. A Holland Kelet-indiai Társaság archívuma 2003-ban, a Dél-Szulavézin élő bugis népcsoport különleges őseposza, a La Galigo pedig 2011-ben kapta meg az elismerést.

Az indonéz Kommunikáció és Információ Minisztériumának kutatás-fejlesztési osztályának vezetője, Aizirman Djusan szerint Indonézia minden polgárát büszkeséggel töltheti el a hír.

„A két kiemelkedő értékű mű a világtörténelem fontos dokumentuma és erre büszkék lehetünk. Az, hogy megkapták a nemzetközi elismerést, fontos számunkra” – mondta az Antara hírügynökség munkatársának Aizirman.

Indonézia 2007-ben terjesztette fel a listára először a Nāgarakrĕtāgamát. Az első, sikertelen jelölés után 2012 márciusában ismét az UNESCO bizottsága elé került a dokumentum, immáron Diponegoro, a 18. századi indonéz szabadágharcos emlékirataival egyetemben.

Az utóbbi dokumentummal kapcsolatban meg kell említeni, hogy a Hollandia, az egykori gyarmatosító hatalom társjelölőként támogatta az írás felvételét.

A Nāgarakrĕtāgama a Majapahit birodalom fénykorában, a 14. század közepén íródott ójávai nyelven. A költemény a birodalom legteljesebb leírását adja miközben a hinduizmus és a buddhizmus fontosságáról beszél, bemutatva templomokat, palotákat és a vallási ünnepeket.

Az UNESCO a Nāgarakrĕtāgamáról szóló bejegyzésében kiemeli, hogy a Majapahit birodalmat kifezetten modern gondolatokkal irányították. A késő-középkor Indonéziájában olyan elvek jutottak fontos szerephez mint a vallásszabadság, a társadalmi igazságosság, a személyes biztonság és a társadalom jóléte.

„Az írás egy olyan korban tesz hitet az uralkodói hatalomgyakorlás demokratikus nyiltságágának fontossága mellett, amikor az uralkodók jogainak abszolút felsőbbrendűsége még világszerte elfogadott.”

A Nāgarakrĕtāgamát évtizedekig a Leideni Egyetem könyvtárában őrizték, amíg 1973-ban I. Julianna holland királynő hivatalos indonéziai látogatása alkalmával visszavitte Indonéziába. Jelenleg az Indonéz Nemzeti Könyvtárban, Dél-Jakartában őrzik.

A Babad Diponegoro (Diponegoro krónikája) Indonézia nemzeti hősének, Diponegoro hercegnek, III Hamengkubuwono yogyakartai szultán gyermekének személyes emlékiratait tartalmazza.

 

A herceg 1825-1830 között vezette a lázadásként kezdődő szabadságharcot. Az egyenlőtlen küzdelem Diponegoro elfogásával zárult. 1830-ban Észak-Szulavézire szállították, később1855-ben Makassar börtönében húnyt el. A most a Világemlékezet részévé vált 1151 oldalas krónika számüzetésének elején, 1831-ben született.

„A mű az indonéz történelem egy kulcsszereplőjének emlékeit őrzi. Történelmi jelentősége mellett ez az írás a modern jávai irodalom első önéletrajzi alkotása, mely megkapó érzékenységgel ír a helyi viszonyokról és eseményekről” – írja az UNESCO Világemlékezet programjának honlapja.

A krónika a Nāgarakrĕtāgamához hasonlóan a jakartai Indonéz Nemzeti Könyvtárban került elhelyezésre.   Diponegoro életéről szóló megemlékezések, történetek és tárgyi emlékek leggazdagabb gyűjteményét a Sasana Wiratama Múzeum, másnéven Diponegoro Emlékmúzeum őrzi Yogyakartában, a nemzeti hős szülővárosában.

 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu