Indonézia és Vietnám megegyezett a dél-kínai-tengeri vita békés megoldásáról

2013. július 03.

Truong Tan Sang első hivatalos indonéziai látogatása során a két ország stratégiai együttműködése és a dél-kínai-tenger kérdése került a figyelem középpontjába.


„Sikerült megállapodnunk a stratégiai együttműködésről. A két országon túl ebből a nemzetközi közösség is profitálhat” – mondta a két államfő találkozója után rendezett sajtótájékoztatón Susilo Bambang Yudhoyono.

A találkozón nem kerülték el a Dél-kínai-tenger kérdését. A területet az ASEAN négy tagállama is magáénak tekinti. Sokan tartanak a fegyveres konfliktus kialakulásától.

„A tárgyalásokon szó esett a Dél-kínai-tengerről. Törekszünk a békés megoldásra és a felek hozzáállása alapján erre jó esélyt látok, hogy meg is valósulhat.” – mondta Yudhoyono.

Az ASEAN és Kína közötti cselekvési nyilatkozatból kiindulva egy konkrét cselekvési kódex elfogadására fognak törekedni. Ennek az elfogadása az összes félnek érdeke.

Yudhoyono elmondta továbbá, hogy a két ország kölcsösen támogatni fogja egymást az ENSZ Biztonsági Tanácsának ideiglenes tagjainak következő jelölésekor.

Indonézia és Vietnám között a diplomáciai kapcsolatok 1955-ös felvétele óta több mint 30 megállapodás született. A mostani találkozó alkalmával a két államfő a jogerősen elítélt bűnözők kiadatásáról, a büntetés végrehajtásban és a mezőgazdaságban való együttműködésről állapodott meg.

Az elmúlt években a két ország közötti kereskedelem növekedést mutat. 2012-ben elérte a 4,86 millió dollárt, az előző évhez képest 3,4%-os növekedést mutatva. A felek célul tűzték ki az 5 millió dolláros kereskedelmi forgalom elérését.

Indonézia elsősorban rizst, acélt, textil termékeket és cipőt importál Vietnámból. Vietnám pedig fát, papírt, elektronikai és vegyipari termékeket importál délkelet-ázsiai partnerétől.

 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu