Az Exaudia kórus Magyarországon turnézik

2013. május 01.

A jakartai kórus európai koncert-sorozatának részeként három városban, Szekszárdon, Pécsett és Szegeden lép fel május 7-én, 8-án és 9-én.


A dzsakartai Exaudia a modern indonéz kórus-mozgalom elismert képviselõjeként az európai klasszikus kórusirodalomban is otthonosan mozog, de repertoárjuk fontos részét képezik a hagyományos indonéz népdalok átiratai is. Ezen modern népdalátiratokban a többszólamú vegyeskar mellett a hagyományos hangszerek: dobok, fuvolák, xilofonok is megszólalnak. Az európai gyökerû polifónikus ének a könnyûzenei ritmusok és harmóniák a jellegzetesen indonéz hangszerekkel párosítva ízgalmas, de könnyen emészthetõ elegyet alkotnak.

A három állomásos magyarországi turné alkalmával az észak-szumátrai batak népcsoport dalaiból válogat a kórus. Hallhatunk vidám és szomorú szerelmes dalokat, tanító éneket és bordalt is, mely eredetileg a rizs erjesztésével készülõ tuak fogyasztásához íródott. A különös, pattogó hangú dalok érzékletesebbé tételében segít, hogy az elõadás során megjelnnek a batakok hagyományos táncmozdulatai is.

A Budapesti Indonéz Nagykövetség támogatásának köszönhetõen a koncertre a belépés ingyenes. Az elõadást követõen pedig a nézõk megkóstolhatják az indonéz szigetvilág néhány ételkülönlegességét.

A koncertsorozat három állomása:

Szekszárd (május 7.)

Helyszín: a PTE Illyés Gyula Kara (Szekszárd, Rákóczi u. 1.)

Időpont: 15:00

Pécs (május 8.)

Helyszín: Pécsi Müvészeti Gimnázium (Pécs, Radnics u. 9.)

Időpont: 18:30

Szeged  (május 9.)

Helyszín: AGÓRA kulturális központ (Szeged, Kálvária sugárút 23.)

Időpont: 18:30

 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu