Indonézia Emberi Fejlettséi Indexe tovább emelkedik

2013. március 25. | Forrás: Tempo

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének Fejlesztési Programja (UNDP) a szerint Indonézia humán fejlettségi mutatója 0,629 pontra emelkedett, folytatva az elmúlt években tapasztalható jelentős előrehaladást.

Beate Trankman az UNDP Indonéziáért felelős vezetője elmondta: „Indonézia a mutató számításakor figyelembe vett szempontok mindegyikének tekintetében fejlődést mutat az elmúlt években.” Az elmúlt 40 évet tekintve 49%-os feljlődésről beszélhetünk, hiszen 1980-ban Indonézia Emberi Fejlettségi Indexe 0,422 pont volt.

Jelenleg a világ országainak rangsorában Indonézia a 121-edik helyet foglalja el, három helyet javítva az előző évhez viszonyítva. Indonézia a Karib-térség országaival és Dél-Afrikával van egy fejlettségi szinten a rangsor szerint.

Trankman állásfoglalása szerint a fejlődés hátterében az áll, hogy Indonézia a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés mellett egyre inkább törekszik gazdasági profiljának bővítésére. A kereskedelem egyre fontosabbá válik.

Az Indonéz kormány gazdasági-, oktatási-, egészségügyi és munkahely teremtési programjai sikeresnek bizonyultak. Mindezek Trankman szerint biztosíthatják Indonézia további fejlődését is. Ezen fejlődésből a vállalatok mellett az állampolgárok is profitálnak, a jólét várhatóan folyamatosan növekdni fog.

A még dinamikusabb jóléti fejlődés egyik akadályaként Trankman kiemelte, hogy Indonéziában átlagosan 12,9 éves korukig vesznek részt az oktakásban a diákok és ebben a mutatóban nem sikerült előrelépnie az országnak.

Falusi osztályterem és egy jakartai egyetem olvasóterme
 


A megállapításra reagálva Tony Soetjipto, az UNDP elemzője elmondta; „Az említett szám egy országos átlagot közöl. Jakartában például ennél magasabb az átlagos iskolázottság, de Pápuán jóval alacsonyabb.”

Az Emberi Fejlettségi Index számításakor figyelembe veszik a születéskor várható élettartamot, az írástudatlanság arányát, az oktatási mutatókat és az életszínvonalat. A mutató alapján az ENSZ Fejlesztési Programja évről-évre elkészíti a világ országainak rangsorát.


 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu