Az indonéz rattanbútor export 20%-kal nőtt 2013 első negyedévében

2013. március 21.

A kereslet év eleji növekedését látva Indonézia rattanbútor kereskedői derülátóak. Az előző évi adatokhoz képest 20% rattanbútor kelt el, 69,8 millió amerikai dollár értékben.

Az Indonéz Fa- és Rattanbútor Szövetség főtitkára, Abdul Sobur elmondta, hogy a feldolgozatlan rattan exportjának megszüntetése más országoknak kellemetlenséget jelent, az indonéz gyártók számára viszont új piacok megnyílását jelentette.

A lépés eredményeképpen Indonézia egyik korábbi feldolgozó ország és egyben rivális Kína belső piacán is megjelenhet. További terjeszkedés várható Afrikában és Latin-Amerikában. A rattanbútor hagyományos piacát jelentő fejlett országokban a gazdasági válság miatt a kereslet jelenleg stagnál.

Az indonéz rattanbútor-kereskedelem fellendülése külföldi befektetők számára is vonzó lehet. Az Olympic csoport például a nyugat-jávai Sukabumi mellet már meg is kezdte egy bútoripari központ megépítését. Az Olympic csoport vezérigazgatója, Au Bintoro kifejtette, hogy az alapanyag folyamatos rendelkezésre állása mellett az olcsó munkaerő is az indonéziai gyártás mellett szól a jelenlegi világpiaci körülmények között. Véleménye szerint a külföldi cégek számára vonzók lesznek az újonnan megépített ipari központ által nyújtott lehetőségek.

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu