Indonézia az erdők védelmével küzd a klímaváltozás ellen

2013. január 22.

Az Indonéz Erdészeti Minisztérium az olajpálma-lobbival szembehelyzkedve meg kívánja hosszabbítani az erdőirtási moratóriumot a világ harmadik legnagyobb erdőkincsével rendelkező országban.

Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdasága 2011 májusában két éves erdőirtási moratóriumot rendelt el. A moratórium lejárta előtt vita indult a légkör védelmét és a gazdasági fejlődést előtérbe helyező csoportok között. Indonézia dinamikusan fejlődő pálmaolaj ipara és a bányászat ugyanis az esőerdők kárára kívánna tovább terjeszkedni.

Hadi Daryanto erdészeti miniszter-helyettes elmondta, hogy a minisztérium sikeresnek ítéli a kétéves időszakot, mely alatt jelentősen csökkenteni tudták az illegális erdőirtást is.

Indonézia a világ legnagyobb pálmaolaj termelője. 2011-ben 21,6 milliárd dollár értékben exportált a termékből, mely iránt a világpiacon a kereslet egyre nő. A pálmaolaj cégek, mint a Sime Darby, a Wilmar International, a Sinar Mas vagy az Astra Agro Lestari jelentős lobbi-erővel rendelkeznek és nem riadnak vissza az illegális módszerektől sem, hogy újabb termőterületekhez jussanak. A múltban több esetben bebizonyosodott, hogy az erdőhasznosítási tendereken kenőpénzért jutotottak a pálmaolajcégek területekhez.

Daryanto elmondta, hogy a minisztériumban a korrupció a múlté. Az újonnan bevezetett, átlathatóbb pályázati eljárás révén a hasonló esetek megelőzhetők. Ezzel együtt, álláspontja szerint, szükség van a moratórium meghosszabbítására, hiszen a minisztériumnak rendelkezésére állnak olyan „másodrangú földterületek” is melyek nem kiemelten védettek. A teljes erdőirtási tilalom fenntartása mellett csak ezeken a terüleken lenne lehetőség az olajpálma ültetvények létrehozására.

A probléma az, hogy ezek a területek a pálmaolaj cégek számára is másodrangúak. Az ilyen besorolású területeken rendszerint kisebb települések is vannak. Mivel a lakosságot kénytelenek elköltöztetni, a területhasznosítás költségei jóval így magasabbak. Ez az oka, hogy a cégek mindent megtesznek, hogy a moratórium ne kerüljön meghosszabbításra.

Kormányzati szinten azonban úgy tűnik, Indonézia elkötelezett a természeti kincs megőrzése mellett. Ezt bizonyítja a 2012 decemberében elfogadott terv, amelynek során egy Szingapúr méretű esőerdőt helyeznek kiemelt védelem alá. A Rimbay Raya Biodiverzitás Rezervátum az ENSZ erdővédelmi programjához igazodik. Mivel a lehetőség nyílik a fák által megkötött szén-dioxidot a nemzetközi széndioxid-kvóta kereskedelmben értékesíteni, a program természetbarát alternatívát kínál az erdőkincs gazdasági hasznosítására.

 

 

 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu