Az indonéz energiaóriás, a Pertamina geotermikus erőműveket épít

2013. január 14. | Forrás: The Jakarta Globe

A kőolaj- és földgáztermékek mellett most a geotermikus energiatermelés révén kívánják bővíteni a cég profilját.

A Pertamina sokáig kivételes helyzetben volt, hiszen a jogszabályok Indonézia teljes geotermikus energiakincsének kezelését a cégre bízták. Jelenleg a szabályozás már nem biztosít monopolhelyzetet a cégnek, de továbbra is élen állnak a szektorban.

Január 12-én szombaton bejelentették hogy a közeljövőben 165 millió dollárnyi beruházást végeznek majd, mely révén 50 megawattal növelik majd az ország geotermikus energiakapacitását.

Egyfelől 30 megawattos bővítést visznek véghez a nyugat-jávai Kamojang erőműben. A fejlesztés várhatóan 2014-re befejeződik és ezzel 230 megawattra nő a teljes kapacitás.

A másik fejlesztés egy új erőmű építése lesz Tomohonban, Észak Szulavézin, mely a közeli Lahendong erőművel összekötve 20 megawatt elektromos áramot juttathat majd a hálózatba.

A tomohoni központ adottságai a jövőben akár 300 megawattos további kapacitásnövelést is megengedhetnek.

Muhammad Husen, a Pertamina fejlesztési igazgatója elmondta, hogy a cég elkötelezett a megújulú energiaorrások felhasználási arányának növelése iránt.

„Üdvözöljük a kormány döntését, hogy az indonéz nép jólétének érdekében a geotermikus erőművek fejlesztését tűzték ki célul” – mondta Husen.

A Pertamina jelenleg 14 geotermikus teleppel rendelkezik. Jelenleg három termel áramot, összesen 402 megawatt kapacitással. 2014-re 2200 megawattra kívánják növelni az összkapacitást, mely mintegy százezer hordó kőolaj energiaértékének felel meg.

 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu