Indonézia GDP-je 2030-ra utolérheti Németországét

2012. 18. | Forrás: The Jakarta Globe

A McKinsey & Co.nemzetközi elemző cég szerint Indonézia bruttó hazai terméke meghaladhatja az Egyesült Királyságét és Németországét.


2030-ra  a fogyasztói osztály 90 millióval is nőhet, amivel Indonézia világviszonylatban feljöhet (Kína és India mögött) a harmadik helyre – a cég szeptember 18-án kiadott jelentése szerint. Az energiafelhasználás megháromszorozódhat. A kényelmi termékek piaca sokszorosára nő majd, de a legnagyobb üzleti lehetőségek a pénzügyi szolgáltatások terén várhatók.

Susilo Bambang Yudhoyono kormánya rengeteget költ autópálya, kikötő és repülőtér építésre és fejlesztésre annak érdekében hogy a befektetők számára kedvező környezetet teremtsen Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdaságában.

Egy bő évtizede, az ázsiai gazdasági válság során az ország még kénytelen volt igénybevenni a Nemzetközi Valutaalap mentőcsomagját. Ma a Fitch és a Moody’s is befektetésre javasolt kategóriába sorolja az országot, mely a G 20-ak csoportjának egyik leggyorsabban növő gazdasága.

A McKinsey jelentése szerint: „Indonézia radikális átalakuláson megy keresztül”, de már most elmondható, hogy „Indonézia gazdasága nagyobb és jóval stabilabb, mint azt a nagyvállalatok, befektetők nagy részének képzeli”.

846 milliárd dolláros GDP-jével Indonézia jelenleg Földünk 16. legnagyobb gazdasága. 2017-re a McKinsley 1800 milliárdos GDP-t jósol és 2030-ra a délkelet-ázsiai ország akár utolérheti a jelenleg 5. legnagyobb Németországot is.

„Indonézia nem egy tipikus ázsiai export-központú termelő ország. Indonézia gazdaságának motorja nem is annyira az export, mint a belső fogyasztás és az erre épülő szolgáltatóipar.”

Az indonéz államnak egyre kisebb kamatozású hitelek állnak rendelkezésére. A befektetések biztonságáról tanúskodik az is, hogy a jövő hónapban piacra kerülő sukuk államkötvények minden eddiginél alacsonyabb kamattal kerülnek kibocsátásra. További adalék, hogy az indonéz kötvényekre szóló biztosítások árai is csökkentek. Jelenleg az izraeli vagy a dél-afrikai kötvények biztosítása is drágább a piacon, annak ellenére, hogy a Moody’s befektetési rangsorában még mindkettő feljebb szerepel a feltörekvő Indonéziánál.

Indonézia bruttó hazai termékének alakulása

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu