Megkezdődik a Soekarno-Hatta repülőtér bővítése

2012. 07.

Susilo Bambang Yudhoyono elnök és Boediono alelnök részvételével csütörtökön nagyszabású ünnepet tartották, mellyel hivatalosan megkezdődött a független Indonézia két szülőatyjáról elnevezett jakartai repülőtér bővítése.

Yudhoyono beszédében rámutatott, 2015-ben teljessé válik Indonézia az ASEAN gazdasági közösségébe való integrációja, így a bővítésnek stratégiai jelentősége van. „Az ország minden polgárának arra kell törekedni, hogy az unió előtt a gazdaság minél erősebbé váljon” – mondta az elnök.

A bővítést Paul Andreau francia építész fogja vezetni, aki többék között a párizsi Chares de Gaulle, a Sanghai-i Pudong és a dubai-i nemzetközi repülőterek terveit is készítette. A 805 millió dolláros beruházás után a belföldi járatoknak otthont adó 1-es terminál éves kapacitása 9 millióról 18 millió főre emelkedik, míg a nemzetközi járatokat fogadó 2-es terminál a jelenlegi 9 millió helyett 19 millió utast fogadhat majd.

A 3-as terminál, mely jelenleg a fapados járatoknak ad otthont, a jövőben 4 millió helyett 25 millió utas kiszolgálására lesz alkalmas. Ez a fejlesztés felemészti majd a teljes költségvetés felét.

A bővítés során egy 385.000 m2-es új kifutópálya is megépítésre kerül, melyen összesen 30 nagy szélességű utasszállító (mint az Airbus A330 vagy a Boeing B747) befogadására lesz képes. A jelenlegi négy kifutópálya 125 ilyen repülőgépet képes kiszolgálni egyszerre.

A Közlekedési Minisztérium adatai szerint a repülőtér jelenleg túlterhelt. 2011-ben 51,2 millió utast szolgált ki, amely a kapacitásának mintegy 130%-a. 2012 végére további 3 milliós utasszám növekedést várnak.

Az Angkasa Pura II, a repülőteret kezelő állami vállalat alelnöke , Runaldo J. Aziz elmondta, hogy a 2015-re befejeződő bővítéssel még mindig csak 62 millió fő lesz a repülőtér kapacitása, ami – figyelembe véve az évről évre történő folyamatos növekedést – még mindig nem kielégítő hosszútávon. A vállalat ezért a jövőben egy újabb terminál és kifutópálya megépítését tervezi, melyekkel ez a szám 87 millió főre emelhető.

A Közlekedési Minisztérium légi közlekedésért felelős vezetője, Bambang Tjahjono elmondta, hogy a további bővítési tervek megvalósításához további telekvásárlások szükségesek, amelyek költsége meglehetősen magas lenne. „ A jövő év folyamán döntés kell, hogy szülessen. Amennyiben az Angkasa Pura II nem tudja megszerezni a bővítéshez szükséges földterületet, a további bővítés helyett új repülőteret építünk majd a nyugat jávai Karawangban” – tette hozzá Tjahjono.

 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu