Indonézia visszaküldi az országba került veszélyes hulladékot

2012. április 24. | Forrás: Antara News

Nyolcvankilenc veszélyes és mérgező anyagokat tartalmazó konténert küldtek vissza az indonéz hatóságok Angliába az észak-jakartai Tanjuk Priok kikötőből.

A B3-as besorolású hulladékot tartalmazó konténereket a vámhatóságok 2012 januárjában foglalták le – Sudariyono, a Környezetvédelmi minisztérium vezető munkatársának elmondása szerint.

A rakomány öt különböző hajón érkezett 2011 november és 2012 január között. A behozatalt az indonéz PT HHS vállalat kezdeményezte. A konténerek tartalma földdel és vegyszerekkel szennyezett nedves fémhulladék volt.

A vállalat által behozott további huszonnégy konténer (melyek Hollandiából érkeztek) még a kikötőben maradt, ugyanis a hatóságoknak nem sikerült holland partnereikkel megegyezni azok visszaszállításáról.

„Reményeink szerint minden az országba illegálisan került veszélyes hulladékot vissza tudunk küldeni a feladónak.” – nyilatkozta Sudariyono múlt hét kedden. „ Hollandiából egyelőre válaszra várunk.”

A laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy PT HHS által importált fémhulladék (melyeket a vállalat állítása szerint újrahasznosítottak volna) veszélyes anyagokat tartalmazott, ezért végül nem kaphattak behozatali engedélyt. A rakomány veszélyes mennyiségben tartalmazott többek között cinket, ólmot, szulfidokat, arzént és krómot.

Sudariyono szerint: „a vizsgálatok eredményére alapozva a bíróság jogszerűen kezdeményezheti a hulladék visszaszállítását és az importőr sem kerülheti majd el a felelősségrevonást.

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu