Az indonéz ércexport tilalma miatt árfolyamelemelkedés várható

2012. április 23. | Forrás: Jakarta Globe

Elsősorban a nikkel árfolyamának emelkedése várható, miután Indonézia bejelentette, hogy a feldolgozatlan ércek kivitelét korlátozni fogja. A korlátozás miatt világszerte több, jelenleg nem üzemelő bányában újraindulhat a termelés.

A piacvezető Norils Nickel marketingigazgatója, Anton Berlin elmondása szerint világszerte számos bánya van üzemen kívül, mert a jelenlegi világpiaci árak mellett nem lenne gazdaságos bennük a kitermelés. Ha az árak a tonnánkénti húszezer dollár fölé emelkednének, a termelést ezeken a helyeken újraindíthatnák.

Amennyiben a korlátozás végül csakugyan szigorú lesz, Kínának jelentős ércigényei maradnak majd kielégítetlenül, Kína jelenlegi legnagyobb nikkelérc és bauxitbeszállítója ugyanis Indonézia. Ezt az igényt azonban a piac várhatóan ki tudja majd elégíteni az említett termelési tartalékok révén.

Indonézia két évvel az intézkedés életbe lépése előtt, idén februárban jelentette be a szándékát aminek hatására a nikkelérc világpiaci ára rekordot döntött. Az áremelkedés miatti termelésbeli élénkülés hatására a nyersanyag ára a februári maximumhoz képest 20 %-kal máris visszaesett.

Az exportkorlátozással Indonézia célja az országon belüli hozzáadott érték növelése. Ezután a nyersanyag kivitelére engedélyt csak olyanok kaphatnak, akik azt az országon belül dolgozzák fel. A bejelentés hatására 17 vállalat jelentette be feldolgozó üzem építési szándékát az Energia- és Ásványügyi Minisztériumnál.

 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu