Magyar-indonéz rektori fórumot tartottak a fővárosban

2013. június 17.

Magyar-indonéz rektori fórumot tartottak hétfőn Budapesten: a rendezvényen a két állam felsőoktatási intézményeinek vezetői az orvosi, gazdasági és mérnökképzésben, valamint a humán és társadalomtudományok területén is szorosabb szorgalmaztak.

A fórumon a tudományos és oktatási együttműködés elmélyítéséről szándéknyilatkozatot írnak alá a felek.

Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke az MTI-nek elmondta: a hétfői fórumon 36 indonéz rektor vesz részt, akik zömében magánegyetemekről érkeztek.

Ez hatalmas lehetőség, különösen azért, mert az indonéz fél kereste meg őket – mondta a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora.

Úgy fogalmazott: talán a magyar fél is tanulhat az indonézektől, hogyan lehet erősíteni a felsőoktatást, akár úgy, hogy magántőkét vonnak be e területre. Ígéret van továbbá ösztöndíjakra, kutatási együttműködésekre, hallgatói és oktatói cserékre egyaránt.

Sándorné Kriszt Éva szólt arról is, hogy alig két hónapja rendeztek Budapesten indonéz-magyar üzleti fórumot, amelynek keretében a Budapesti Gazdasági Főiskola együttműködési megállapodást írt alá Indonézia egyik dinamikusan fejlődő magán felsőoktatási intézményével.

Felidézte, hogy 2012 őszén magas rangú magyar delegáció járt Vietnamban, és tárgyalt az oktatási kapcsolatok szorosabbra fűzéséről.

Látható, hogy mind gazdasági, mind felsőoktatási szinten fokozott figyelem fordul Ázsia és így Indonézia felé is – mutatott rá, hozzátéve: a hétfői szándéknyilatkozat a két ország közötti kapcsolatok felsőoktatási, gazdasági és kulturális dimenziójának erősödéséhez egyaránt hozzájárulhat.

- MTI -

Az AsiaPORT tudósítása az eseményről (klik)

 

2013. október 16-20-ig tart majd a 28. Trade Expo Indonesia. A korábbi alkalmaknak megfelelően a Trade Expo Indonesia 2013 Indonézia legjobb export termékeit vonultatja fel az ipar, a bányászat, a mezőgazdaság területéről egészen a kézműves szektor termékeiig Jakarta Kemayoran kerületében 2013. október 16-20-a között.
Magyar-indonéz rektori fórumot tartottak hétfőn Budapesten: a rendezvényen a két állam felsőoktatási intézményeinek vezetői az orvosi, gazdasági és mérnökképzésben, valamint a humán és társadalomtudományok területén is szorosabb szorgalmaztak.
Június 7-én és 8-án a Millenáris park indonéz díszbe öltözött. Balinéz pendzsor bambuszok, jávai napernyők és észak-szumátrai ulosz szöttesek tették különlegessé a hétvégét. A két szervező, az Indonéz Köztársaság Budapest Nagykövetsége és az Indonéz Kereskedelemfejlesztési központ gondoskodott a kitűnő hangulatról.
Június 1-én Yogyakarta polgármesere, Drs. H. Haryadi látogatást tett Habis Lászlónál, Eger polgármesterénél.
2013. június 7-én és 8-án, jótékonysági vásárt rendezünk a Millenáris parkban. Vendégeinket kézműves termékekkel, játékokkal és kulturális programmal várjuk. A rendezvény látogatói között két indonéziai utat sorsolunk ki!
A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karán, Szekszárdon Indonéz Nap kerül megrendezésre 2013 május 7-én.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu