A jakartai Paragita kórus augusztus 1-én Gödöllőn ad koncertet

2012. július 13.

A több nemzetközi versenyről győztesen távozó kórus a Gödöllői királyi kastélyban ad ingyenes koncertet.

A Paragita kórus története

A kórust 1983 augusztus 29-én alapították az Universitas Indonesia (állami egyetem) rektorának ajánlására. A megalakulás elsősorban a társadalomtudományi és a bölcsészettudományi kar néhány lelkes oktatójának és diákjának köszönhető.

A kórus az évek során jól működő, rendszeresen koncertező együttessé vált, mely az indonéz fellépések mellett egyre több külföldi meghívást kapott. A szereplések alkalmával a Paragita az Oxfordi Egyetem Schola Cantorum együttesével, a Bécsi Szimfonikus Zenekarral és a Twilite Orchestrával is együttműködött.

A Paragita rendszeresen részt vesz nemzetközi kórusfesztiválokon és versenyeken is. Több győzelmet, dobogós helyezést is szereztek klasszikus és népdal kategóriákban is. 1996-ban Miltenbergben nyertek első díjat népdalfeldolgozásaikkal, 2002-ben, a koreai Busanban megrendezett második kórusolimpián ezüstérmet szereztek két kategóriában is. 2009-ben az ausztriai Spittalban rendezett 46. Internationaler Chorwettbewerben klasszikus kategóriában diadalmaskodtak!

A kórust története során sok neves szakember segítette, többek között: Liliek Sugiarto, Max Rukmarata, E.L. Pohan, Anette Frambach és Dwi Antono Saputro.

2007 januárja óta a Paragita zenei vezetője és karmestere Ratna Kusumaningrum (Aning) Katamsi Asmoro, segítői pedig: Theresia Ramona, Ignatia Rozana Fasinta, Barkah Adji Kasyono és Agus Yuwono. Drs. A.G. Sudibyo, aki egykor hallgatóként vett részt a kórus megalapításában, jelenleg az egyetemen tanít és a Paragita tanácsadója.

A kórus honlapja a következő címen elérhető:

www.paragita.ui.ac.id

 

Aning Katamsi Asmoro

Aning Katamsi elismert szopránénekes és kórusvezető. Tanulmányait édesanyja vezetésével kezdte, majd a jakartai Sekolah Musik Yayasan Pendidikan Musikban folytatta, Catharina Leimena vezetése alatt. Mesterkurzusokon, illetve magánórákon Katamsi sokat tanult Lee Alison Sibley-től, Ruth Druckertől, Andrea Ehrenreichtól, Adib Fazah-tól és Rudolf Jansentől. Katamsi egyúttal kitűnő zongorista is. Sűrű koncertprogramja ellenére jelenleg alma materében az éneklés mellett zongorázást is oktat.

Katamsi szólistaként közreműködött a Jakartai Szimfonikus Zenekar, a Twilite Orchestra és a Nusantara Szimfonikus Zenekar előadásain. Énekelte többek között Pergolesi Stabat Materének, Mozart Requiemének és C-moll miséjének szólóit. Az operairodalomból pedig a Dido és Aeneas (Purcell) és az Orpheo (Gluck) szoprán főszerepeit.

2007-ben Kanazawában, Japánban lépett fel szólistaként a Batavia Madrigal Singers-szel Weber Esz-dúr miséjében. 2008-ban a Hokotaro Yasaki vezette Nusantara Szimfonikus Zenekarral lépett fel Bizet Carmenjében, Micaëla szerepében.

A szólóéneklés mellett Katamsi karvezetőként is sikeres karriert mondhat magáénak.1990 és 2000 között az Universitas Indonesia Paragita kórusát vezette, mely ebben az időszakban több indonéz és nemzetközi elismerésben részesült. Az énekes hét év kihagyás után, 2007-ben tért vissza az együtteshez. Ekkor kezdődött a kórus történetének eddigi legfényesebb időszaka.

Katamsi elismertségét jelzi az is, hogy rendszeresen kap meghívást, hogy zsűritagként vegyen részt ének-, és kórusversenyeken. Noha huszonöt éves pályafutására emlékezvén 2010-ben koncertet tartottak a tiszteletére, nem szándékozik hátradőlni. Mind kórusával, mind szólóestjein továbbra is arra törekszik, hogy hallgatóinak újra meg újra örömet szerezzen és ennek érdekében bátran nyúl szokatlan eszközökhöz is. Katamsi képes újszerűen megközelíteni a zeneműveket, ennek ellenére mindig érett produkciót állít a színpadra. Alighanem ez sikerének kulcsa.

 

2013. október 16-20-ig tart majd a 28. Trade Expo Indonesia. A korábbi alkalmaknak megfelelően a Trade Expo Indonesia 2013 Indonézia legjobb export termékeit vonultatja fel az ipar, a bányászat, a mezőgazdaság területéről egészen a kézműves szektor termékeiig Jakarta Kemayoran kerületében 2013. október 16-20-a között.
Magyar-indonéz rektori fórumot tartottak hétfőn Budapesten: a rendezvényen a két állam felsőoktatási intézményeinek vezetői az orvosi, gazdasági és mérnökképzésben, valamint a humán és társadalomtudományok területén is szorosabb szorgalmaztak.
Június 7-én és 8-án a Millenáris park indonéz díszbe öltözött. Balinéz pendzsor bambuszok, jávai napernyők és észak-szumátrai ulosz szöttesek tették különlegessé a hétvégét. A két szervező, az Indonéz Köztársaság Budapest Nagykövetsége és az Indonéz Kereskedelemfejlesztési központ gondoskodott a kitűnő hangulatról.
Június 1-én Yogyakarta polgármesere, Drs. H. Haryadi látogatást tett Habis Lászlónál, Eger polgármesterénél.
2013. június 7-én és 8-án, jótékonysági vásárt rendezünk a Millenáris parkban. Vendégeinket kézműves termékekkel, játékokkal és kulturális programmal várjuk. A rendezvény látogatói között két indonéziai utat sorsolunk ki!
A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karán, Szekszárdon Indonéz Nap kerül megrendezésre 2013 május 7-én.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu